Watch, Follow, &
Connect with Us

For forums, blogs and more please visit our
Developer Tools Community.


Welcome, Guest
Guest Settings
Help

Thread: Delphi 10.1 Berlin IDE crashes on startup, .NET issue?


This question is not answered. Helpful answers available: 2. Correct answers available: 1.


Permlink Replies: 8 - Last Post: Apr 17, 2017 2:44 AM Last Post By: Pavel Lapin Threads: [ Previous | Next ]
Simon Schneider

Posts: 1
Registered: 10/20/16
Delphi 10.1 Berlin IDE crashes on startup, .NET issue?  
Click to report abuse...   Click to reply to this thread Reply
  Posted: Sep 21, 2016 4:31 AM
I just installed Delphi 10.1 Berlin and the process went through smoothly.

But when I try to start the IDE, it crashes when the splash screen reaches the point saying "Initializing .NET services".
I have .NET 3.5.1, 4.5.1 and J# 2.0 installed and even did a reinstall of the frameworks which unfortunately didn't help.

Any ideas on how I can make the IDE start? I'd like to avoid having to reinstall the whole machine.
Chris Dunn

Posts: 160
Registered: 8/22/11
Re: Delphi 10.1 Berlin IDE crashes on startup, .NET issue?  
Click to report abuse...   Click to reply to this thread Reply
  Posted: Sep 22, 2016 7:34 AM   in response to: Simon Schneider in response to: Simon Schneider
Simon Schneider wrote:
I just installed Delphi 10.1 Berlin and the process went through smoothly.


Any ideas on how I can make the IDE start? I'd like to avoid having to reinstall the whole machine.

i had the same problem but i was also getting a licensing error first. Emb told me to remove the folder "C:\ProgramData\Embarcadero" and reinstall now its working.

you can also try using the .net repair tool
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=30135 but I doubt .net is your issue.
Riza Sulabo

Posts: 1
Registered: 8/4/16
Re: Delphi 10.1 Berlin IDE crashes on startup, .NET issue?  
Click to report abuse...   Click to reply to this thread Reply
  Posted: Oct 4, 2016 1:32 AM   in response to: Chris Dunn in response to: Chris Dunn
Hi,
I have the same problem . repaired the .NET Framework and remove the ProgramData\Embarcadero and reinstalled but still could not start IDE. Windows always stopped working when Berlin comes to Initializing .NET Services.
Pls help. Any suggestions will be greatly appreciated

Chris Dunn wrote:
Simon Schneider wrote:
I just installed Delphi 10.1 Berlin and the process went through smoothly.


Any ideas on how I can make the IDE start? I'd like to avoid having to reinstall the whole machine.

i had the same problem but i was also getting a licensing error first. Emb told me to remove the folder "C:\ProgramData\Embarcadero" and reinstall now its working.

you can also try using the .net repair tool
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=30135 but I doubt .net is your issue.
Jose Veliz

Posts: 1
Registered: 2/4/02
Re: Delphi 10.1 Berlin IDE crashes on startup, .NET issue?  
Click to report abuse...   Click to reply to this thread Reply
  Posted: Sep 25, 2016 11:18 AM   in response to: Simon Schneider in response to: Simon Schneider
Yo tambien tengo elproblema de que se Crashea el IDE y cuando llega a NET Service
Michel Pereira

Posts: 2
Registered: 10/23/08
Re: Delphi 10.1 Berlin IDE crashes on startup, .NET issue?  
Click to report abuse...   Click to reply to this thread Reply
  Posted: Sep 26, 2016 6:10 AM   in response to: Jose Veliz in response to: Jose Veliz
I have the same problem.

My scenario is:

Windows 2008 R2 Service Pack 1

Edited by: Michel Pereira on Sep 26, 2016 6:12 AM
Michel Pereira

Posts: 2
Registered: 10/23/08
Re: Delphi 10.1 Berlin IDE crashes on startup, .NET issue?  
Click to report abuse...   Click to reply to this thread Reply
  Posted: Oct 4, 2016 5:19 PM   in response to: Michel Pereira in response to: Michel Pereira
Solution : Install from ISO.

Michel Pereira wrote:
I have the same problem.

My scenario is:

Windows 2008 R2 Service Pack 1

Edited by: Michel Pereira on Sep 26, 2016 6:12 AM
João Neto

Posts: 1
Registered: 11/1/08
Re: Delphi 10.1 Berlin IDE crashes on startup, .NET issue?  
Click to report abuse...   Click to reply to this thread Reply
  Posted: Oct 18, 2016 9:57 AM   in response to: Michel Pereira in response to: Michel Pereira
I have the same problem, and insalled from iso. Also tryed another computer. I am using Windows 10 (64bit).
Marco Cantu

Posts: 975
Registered: 12/15/12
Re: Delphi 10.1 Berlin IDE crashes on startup, .NET issue?  
Click to report abuse...   Click to reply to this thread Reply
  Posted: Nov 8, 2016 7:56 AM   in response to: Simon Schneider in response to: Simon Schneider
There is a workaround at http://support.embarcadero.com/article/44725
--
-Marco Cantu (Embarcadero)
Delphi Product Manager
Pavel Lapin

Posts: 1
Registered: 11/10/11
Re: Delphi 10.1 Berlin IDE crashes on startup, .NET issue?  
Click to report abuse...   Click to reply to this thread Reply
  Posted: Apr 17, 2017 2:42 AM   in response to: Marco Cantu in response to: Marco Cantu
Marco Cantu wrote:
There is a workaround at http://support.embarcadero.com/article/44725
--
-Marco Cantu (Embarcadero)
Delphi Product Manager

It dosn't work! Windows 7 SP1, update NET FrameWork, use NetFxRepairTool, but .... not work - IDE crashed on sturtup!
Use regedit and fix debug to 0.
Please, help!

Edited by: Pavel Lapin on Apr 17, 2017 2:43 AM
Legend
Helpful Answer (5 pts)
Correct Answer (10 pts)

Server Response from: ETNAJIVE02